Technik agrobiznesu
Podstawa programowa 2019

Charakterystyka:

» planowanie, organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie;
» stosowanie przepisów prawa przy podejmowaniu
i prowadzeniu działalności gospodarczej;
» wykorzystywanie wiadomości przyrodniczych, ekonomiczno-organizacyjnych i technicznych dla prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa;
» opracowywanie i stosowanie efektywnych strategii marketingowych, związanych z prowadzoną lub planowaną działalnością gospodarczą w agrobiznesie;
» analizowanie i ocenianie działalności zaopatrzeniowej, produkcyjnej, handlowej i finansowej przedsiębiorstwa;
» prowadzenie rachunkowości w małych przedsiębiorstwach agrobiznesu;
» sporządzanie podstawowych dokumentów związanych z działalnością przedsiębiorstwa.

Kwalifikacje w zawodzie:

K1. - ROL.04 - Prowadzenie produkcji rolniczej

» Prowadzenie produkcji roślinnej.
» Prowadzenie produkcji zwierzęcej.
» Obsługa środków technicznych stosowanych
w rolnictwie.

K2. - R0L.05 - Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

» Prowadzenie działalności gospodarczej
w agrobiznesie.
» Planowanie przetwórstwa żywności.
» Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Możliwości zatrudnienia:

» prowadzenie własnego przedsiębiorstwa;
» praca w przedsiębiorstwach związanych
z rolnictwem, agroturystyką, usługami i handlem.


„Nauczymy cię prowadzić biznes, wykorzystując naturalne piękno naszego regionu”.

Dodatkowe informacje o zawodzie:

Wybór rozszerzeń

Uczniowie realizują 2 przedmioty w zakresie rozszerzonym: język obcy (angielski, niemiecki lub inny) i matematykę.

Organizacja lekcji

Zajęcia będą się odbywać w budynkach B i C Zespołu Szkół Technicznych, budynku A Liceum Ogólnokształcącego oraz w budynkach CKZ
w Dobrzechowie.

Dalsza droga

Po ukończeniu technikum oraz zdaniu egzaminu maturalnego absolwent ma możliwość podjęcia studiów na kierunkach rolniczych, związanych
z turystyką i innych.

Logo ZST Strzyżów